Лечебни свойства на мащерката
Мащерката е здравословна билка и широко използвана подправка в кулинарията.
Листата й се използват в салати , но не трябва да се слага повече от половин чаена лъжичка , за да непридобие салатата горчив вкус.
Особенно подходяща е за подправяне на месни ястия от птиче , телешко или агнешко месо.
Използва се също така и за подправяне на супи , сосове и маринати за риба , и месо.
Мащерката е богата на : етерично масло , минерални соли , тимол и др.
Има мощно действие при : грип , бронхит , астма , главоболие , колит , гастрит , язва.
болкоуспокояващо, отхрачващо и антисептично действие.
Според народната медицина ако замените кафето сутрин с чай от мащерка ще се чувствате по-свежи и бодри през деня.
Мащерката може да се комбинира с жълт кантарион, бъз, мента, маточина за още по - добър ефект.
Етеричното масло се използва за инхалации при простуда и грип.
Рецепти с мащерка:
За компреси и бани: 1 супена лъжица от изсушената билка се запарва с 400 мл. вряла вода за 10 - 15 мин.
Чай от мащерка: 1 чаена лъжица се залива с 200 - 250 мл. вряла вода и се запарва за 10 мин.

Коментари
Публикуване на коментар