Индрише - билка , подправка и декоративно растение


Индрише е силно ароматно растение , което се отглежда като билка , подправка и декоративно цвете. Представлява храст ,
който може да се отглежда в саксия у дома и на терасата. Kато застудее трябва да се прибере на закрито. Светлолюбиво и влаголюбиво растение е.
Предпочита лека почва.

Индришето е богато на етерично масло , което се използва при много здравословни проблеми. Помага при болести на нервната система , артирит , ревматизъм ,
кожни проблеми. Има антисептично действие и подпомага храносмилателния процес.

В народната медицина :

индришето се използва най - вече при диабет и високо кръвно налягане.
Много ефикасно е и при успокояване на упорита кашлица.
Познато е още като често срещана съставка на конфитюри и сладка.
Използва се в свежо състояние , тъй като при изсушаване се губи ароматът и се понижава съдържанието на етерично масло.

Чаша чай от индрише ще успокои нервната ви система, ще намали усещането за стрес , помага при главоболие , болки и спазми в мускулите.

Природни рецепти с индрише :

Приготвяне на крем :
Към 50 гр. произволно избран крем (за предпочитане екологично чист) добавете 3 - 4 капки етерично масло от индрише. Може да прибавите и няколко капки масло
от сандалово дърво. Разбъркайте добре. Съхранявайте получената смес в хладилник. Кремът е особено подходящ за суха и чувствителна кожа, хидратира и подхранва,
успокоява кожни обриви и лекува екземи.

Рецепта при безсъние:
Залейте 5 - 6 листа от индрише с вряла вода. След като изстине прецедете. Пийте на малки глътки преди вечеря.

Рецепта при високо кръвно налягане:
Изяждат се по 2 свежи листа от индрише половин час преди хранене.

За укрепване на имунитета:
200 гр. мед се смесват с настъргани на дребно кори на 3 лимона. Към сместа се добавят 20 стрити листа от индрише и 30 счукани ореха.
Получената смес се съхранява на хладно в затворен съд. Приема се по 1 суп. л. на гладно сутрин 30 минути преди закуска.

При силна кашлица:
В 500 мл. вода се сваряват 3 - 4 листа от индрише, 2 - 3 суп. л. босилек и 2 счукани ореха (задно с черупките). Варете сместа около 5 минути. Течността се изпива в рамките на един ден на 3 - 4 приема. Може да се подслади с мед.

Ако статията ви е харесала , подкрепете ни , като я споделите с вашите приятели !

Коментари