Зеленчуковите сокове, полезни за нашето здраве
Прясно изцедените сокове от плодове и зеленчуци повишават ензимната активност и имунитета и помагат за укрепване на здравето ни. Те са незаменим източник на витамини, микроелемнти , органични киселини. Соковете от зеленчуци прочистват организма ,
обновяват и хранят клетките , тъканите и органите.
1. Сок от моркови :
Сокът от моркови е най - богат на бета каротин , който се преработва от организма до
витамин А. Той е незаменим антиоксидант , участва в регенерацията на кожата и я предпазва от ранно стареене. Освен това сокът от моркови съдържа фосфор , калий , желязо , мед , витамин B , B1 , B2 , D , E , K и др. Той повишава устойчивостта на организма към инфекции , предотвратява развитието на някои видове рак , подобрява зрението ,
повишава енергията и тонуса. Много подходяща е комбинацията между
сок от моркови и сок от спанак.
Не злоупотребявайте с морковения сок. Приемането на големи количества бета - каротин товари черния дроб !
Препоръчителната дневна доза е : половин чаша и то не всеки ден.
2. Сок от цвекло :
Цвеклото активно участва в прочистването на организма.
Богато е на целулоза , йод , магнезий , заради силния очистителен ефект.
!!! Aко изпиете наведнъж една чаша сок от цвекло , това може да доведе до гадене , виене на свят и повръщане !
За това трябва да се започне с малки дози.
Добре е в началото да се съчетава със сок от моркови и/или целина , като тези сокове да преобладават , а постепенно да се увеличава дозата на сокът от цвекло.
Сок от цвекло , моркови и ряпа се използва за укрепване на организма ,
като профилактика срещу атеросклероза и като противотуморно средство.
3. Сок от целина :
Целината е богата на витамин С , магнезий , желязо , нишесте , етерично масло.
Прясно изцеденият cок от целина е полезен при би бъолнбреци , ревматични заболявания , възпалителни заболявания на бронхите , невроза , уртикария.
Освен това подобрява храносмилането.
4. Сок от краставица :
Сокът от краставица е богат на калий , използва се за лечение на ниско кръвно налягане , косопад , ревматини заболявания. Kомбинира ce със сок от моркови.
5. Сок от зеле :
Зелевият сок има много широко приложение. Лекува артирит , подагра , ревматизъм , бронхит , астма , чернодробни заболявания , камъни в жлъчката и бъбреците , захарен диабет ,
язва на стомаха и дванедесетопръстника.
При 7 до 10 дни прием на зелев сок , болките в стомаха стихват и язвата заздравява. Добре се комбинире със сок от моркови и магданоз.
6. Сок от ряпа :
Ряпата укрепва костната система , лекува бронтихи , предпазва от образуване на камъни в жлъчката. Добре се съчетава с моркови и целина.
7. Сок от домати :
Доматът е изключително богат на витамини и минерални соли -желязо , калций , магнезий , витамин B1 , B2 , С.
Доматения сок е особено полезен при нарушена обмяна на веществата ,
стомашно - чревни и сърдечно - съдови заболявания.
Съчетан със сок от ябълка и лимон се използва ефективно за отслабване.
Доматения сок може да се прилага в неограничено количество !
7. Сок от картофи :
Картофите съдържат витамин С , витамини от група В , калий , калций , фосфор , нишесте.
Картофения сок е много полезен при бъбречни заболявания , гастрит ,
язва на стомаха и дванадесетопръстника.
Смесен със сок от моркови и целина помага при нарушено храносмилане.
8. Сок от маруля :
Марулята е богата на магнезий , желязо , фосфор и витамини.
Сокът от маруля нормализира храносмилането , тонизира ,
помага при хронични язви на стомаха и при туберколоза.
Добре се съчетава със сок от моркови и спанак.
Рецепти:
1. При язва , нарушено храносмилане , анемия , чернодробни проблеми ,
заболявания на жлъчката и очни болести:
300 мл. сок от моркови
200 мл. сок от зеле
100мл. сок от червено цвекло
Смесват се и се приемат на 1 или 2 приема , 2 часа след храна.
2. При ангина :
200 мл. сок от моркови
10гр. чесън
В изцеденият морковен сок се добавя счукания чесън.
Приема се два пъти дневно , поне 40 минути преди храна в продължение на 3 дни.
3. При гастрит :
100мл. сок от картофи приема се 2 - 3 пъти на ден , 30 минути преди ядене.
300мл. сок от зеле - пие се по 100 мл. 3 пъти на ден , 40 минути преди храна.
Съхранява се в хладилник.
Съвети: Много е важно да използвате пресни зеленчуци и да пиете сока веднага след приготвянето му. Само така ще усвоите всички полезни свойства на зеленчуците.
!!! Не смесвайте плодове и зеленчуци в един сок , тъй като изискват различни храносмилателни процеси. Изключение правят ябълките , които се комбинират добре със зеленчукови сокове.
Ако статията ви е харесала, подкрепете ни, като я споделите с вашите приятели!
източник : za-gradinata.com

Коментари
Публикуване на коментар