ПАКЕТИРАНИТЕ , НАРЯЗАНИ САЛАТИ СА ИДЕАЛНА СРЕДА ЗА САЛМОНЕЛА

ROSSY.TASHKOVA
Сокът , който изтича от нарязаните листа , насърчава бактерията да се развива .




Забравената опаковка със спанак , погребана в задната част на хладилника , трябва да бъде хвърлена в боклука , вместо съдържанието ? да стигне до трапезата .
Воднистите парченца листа , които се натрупва в дъното на салатната смес , са перфектното място за размножаване на бактерията салмонела , което може да доведе
до разболяване , съобщават учени в издание на Applied and Environmental Microbiology .

Защо се получава така ? Сокът , който излиза от нарязаните или повредени листа е причината . След пет дни в хладилника , дори малки количества растителен сок ускоряват растежа на салмонела . Бактериите се развиват със завидни темпове в пакета и се задържат трайно върху листата . Те са толкова упорити , че дори миенето на салатата не ги премахва .

Успешното развитие на салмонела в пакетираните салати означава , че е важно производителите да избягват бактериалното замърсяване от самото начало ,
а потребителите трябва да консумират зеленчуците , докато са пресни .

Превод : Моника Драфилова
nauka.bg
Източник: Science News

Коментари