Сушене на плодове - полезни съвети

Лятото е към своя край, а с него намалява и разнообразието на пресни плодове на достъпни цени.
Именно сега е и моментът, в който можете да изсушите по - големи количества от любимите си плодове и да си припомняте вкуса на лято през студените месеци.

Едно от най - големите предимства на сушените плодове е, че можете да се информирате за произхода им.
Ако имате роднини на село, можете да се снабдите с плодове, за които знаете каква грижа е полагана, дали са третирани с препарати и т.н.
Друго предимство на домашните сушени плодове е, че можете да ги изсушите, без да добавяте захар.
За съжаление много от сушените плодове на пазара са с добавена захар и това дори не е упоменато на етикета.
Последното е от значение, ако сте добавили сушените плодове към диета и искате да свалите килограми.

- Сушене на плодове – подготовка на плодовете ;

Измийте добре плодовете, които искате да изсушите.
Махнете дръжките и костилките, ако им такива.
Ако плодът е наранен, добре е да изрежете тази част.
След като сте ги измили, оставете ги да изсъхнат.
Най-добре е да разрежете плодовете наполовина,
за да изсъхнат равномерно (череши, сини сливи, вишни и т.н.).
Ако сушите ябълки, банани, ананас и т.н. нарежете на тънки резени.

При някои плодове, като ябълки, праскови, кайсии, нектарини,
плодовете се сушат по-добре и по-лесно, ако са белени.
За да направите това, цепнете леко всеки плод с нож.
Пуснете плодовете в купа вряла вода за 30-ина секунди.
След това шокирайте в ледена вода. Ципата ще падне без усилие.

За да не се загуби цвета на плодовете при сушенето, накиснете ги за 15 минути във вода на стайна температура, в която сте изцедили лимонов сок.

- Сушене на плодове :

Най - лесният начин за сушене на плодове, ако нямате специална машина,
е вашата фурна. Загрейте я на 50 градуса.
В плитка тава сложете хартия за печене, за да предотвратите залепване.
Наредете нарязаните плодове така, че да не се допират. Покрийте ги с нещо, докато се сушат (форма за кексчета, протектор за тиган или каквото намерите).
Така плодовете няма да загубят формата си, докато се сушат. При всеки плод времето за сушене е различно, но никак не е малко. Може да отнеме от 6 до 12 часа.

- Сушени плодове – съвети за съхранение :

След като ги извадите от фурната, поставете сушените плодове с найлонови пликове. Оставете пликовете отворени за седмица. Така всяка останала влага ще се изпари.
След това затворете плътно плика и съхранявайте на тъмно и сухо място.

Радослава Михайлова

Коментари