Сушени плодове – сладки изкушения от природата

Сушените плодове са природни лакомства. Вкусни като сладкиши, но полезни колкото свежи плодове, сушените плодове са естествени мултивитамини.

- Кои сушени плодове с какви хранителни, здравословни и диетични качества се отличават?

Сушените плодове са плодове, но с много ниско водно съдържание. Важно е да се прави разлика между истински сушени плодове
(сушени сини сливи, сушени кайсии, сушени смокини, стафиди, фурми и т.н.) и “цукати”
(захаросани,  изсушени и с изкуствени добавки пъпеш, манго, ананас, кокос и т.н.), които може да намерите в богат асортимент заедно с ядките,
които се продават по улиците.
Истинските сушени плодове са 100% натурални продукти и не съдържат никакви изкуствени подобрители.

Сушени плодове – хранителни качества :

Сушените плодове са концентрирани хранителни продукти, т.е. съдържат много малко вода.
Богати са на прости захари (глюкоза и фруктоза) и затова са висококалорични, но калориите им не са “празни”, а съдържат жизненоважни хранителни вещества. Съвременните технологии за естествено изсушаване не само запазват витамините и минералите в сушените плодове, но те дори са с по-висока концентрация на тези вещества.

- Кои сушени плодове с какви хранителни качества се отличават?    

Стафидите са богати на витамините В2 и С,
минералите - желязо, калий, магнезий, мед, калций, бор, цинк и фосфор и на антиоксиданти.
В 100 г стафиди се съдържат около 300 ккал; 3 г белтъчини; 0,5 г мазнини и 80 г въглехидрати.

Сушените смокини са богати на витамини от групата В,
минералите - желязо, мед, калий, магнезий, натрий, калций, фосфор и цинк, фибри, антиоксиданти, флавоноиди и полифеноли.
В 100 г сушени смокини се съдържат около 250 ккал; 3,4 г белтъчини; 1 г мазнини и 64 г въглехидрати.

Сушените кайсии са богати на витамини от групата В, А, С и Е,
минералите - фосфор, магнезий, желязо, калций и цинк, и фибри.
В 100 г сушени кайсии се съдържат около 240 ккал; 3,4 г белтъчини; 0,5 г мазнини и 63 г въглехидрати.

Фурмите са богати на витамини от групата В,
минералите - калий, желязо, магнезий и мед, и фибри.
В 100 г фурми се съдържат около 280 ккал; 2,5 г белтъчини; 0,4 г мазнини и 75 г въглехидрати.

Сушените сини сливи са богати на витамини от групата В, А, С и Е,
минералите - магнезий и фосфор, и фибри.
В 100 г сушени сини сливи се съдържат около 240 ккал; 2,2 г белтъчини; 0,4 г мазнини и 64 г въглехидрати.

Сушените ябълки са богати на витамини от групата В, С и Е,
минералите - желязо, магнезий и фосфор, пектин и фибри.
В 100 г сушени ябълки се съдържат около 244 ккал; 0,9 г белтъчини; 0,3 г мазнини и 66 г въглехидрати.

Сушените круши са богати на витамини от групата В и С,
минералите желязо, калций, цинк, магнезий и фосфор, и фибри.
В 100 г сушени круши се съдържат около 263 ккал; 1,9 г белтъчини; 0,7 г мазнини и 70 г въглехидрати.

- Сушени плодове – здравословни качества :

Сушените плодове са естествен лек през зимата , укрепват организма
и притежават изключителни здравословни качества.

Сушените плодовеса натурални разкрасители – правят кожата нежна и гладка, ноктите – здрави, а косата – силна и блестяща.

Стафидите намаляват риска от остеопороза, укрепват нервната и сърдечносъдовата система, подсилват белите дробове и са полезни за щитовидната жлеза.

Сушените смокини предпазват от ракови заболявания, ускоряват храносмилането
и подобряват работата на щитовидната жлеза.

Сушените кайсии стимулират имунната система, предпазва от ракови заболявания,
тонизират и подобряват храносмилането.

Фурмите укрепват нервната система (подобряват концентрацията и лекуват главоболието), предпазват от простудни заболявания и зареждат организма с енергия.

Сушените сини сливи ускоряват работата на стомашно - чревния тракт,
премахват стреса и тревожността.

Сушените ябълки и круши активизират мозъчната активност,
предпазват от сърдечносъдови и простудни заболявания,
укрепват венците и подобряват храномилането.

- Сушени плодове в диетата :

До 100 г сушени плодове на ден задоволяват нуждата от сладко на организма,
без да повишават нивата на инсулина и на захарта в кръвта.

Сушените плодове подобряват работата на стомашно - чревния тракт,
засищат, стимулират храносмилането и изгарянето на мазнини.

Избирайте сушени плодове без петна или изгнили места по тях, 
които не са прекалено сухи и нямат винен привкус.

Наслаждавайте се на сушените плодове през цялата година,
а през зимата задължително се възползвайте от изключителните им хранителни,
здравословни и диетични качества.

Биляна Божилова

Коментари